Fotboll

Vanliga frågor om parasport fotboll

Vi svarar på vanliga frågor samtidigt som vi ger er en introduktion till parafotbollen, som är en populär idrott för funktionshindrade.

 

Vad är parafotboll?

Parafotboll är till för personer som har en utvecklingsstörning av någon form. Reglerna i parafotboll är samma som i fotboll och följer Svenska Fotbollsförbundets regler för 7-manna fotboll.

Vilka regler gäller för parafotboll?

Reglerna är desamma som Svenska Fotbollsförbundets regler för 7-manna fotboll. Här redogör vi för några av de viktigaste reglerna i parafotboll och 7-manna fotboll.

FOTBOLL

Spelplanen

Spelplanen ska vara rektangulär, med en maxlängd på 80m och minst 60m. Bredden får inte över 50m och inte under 35m.

 

Markeringar

Målområdet, straffområdet, hörnområdet och målen ska märkas ut. Läs mer om spelplanens markeringar här.

Antal spelare

En målvakt och sex utespelare får befinna sig på planen samtidigt. Spelarbyte får ske under hela matchen, men bara under avblåsning och domaren ska godkänna bytet. Ibland kan det dock förekomma ”flygande byte”, då spelarna får byta fritt under tiden matchen är igång.

Speltid

Matcherna spelas 2 x 35minuter.

 

Börja i parafotboll?

Om du vill börja spela parafotboll ska du ta kontakt med distriktet du bor i. Här kan du hitta ditt distrikt.

Fotbolls-VM i Sverige 2018

Den 3–19 augusti 2018 är det fotbolls VM för funktionshindrade i svenska Värmland. Det kommer hit lag från hela världen för att delta i världsmästerskapet. Totalt sett är det 13 lag som deltar i turneringen. Läs mer om fotbolls VM i Sverige 2018 här.