Träning vid funktionsnedsättning

Söker du tips på träning för personer med funktionsnedsättning? Kanske arbetar du som ledare, tränare eller ombud för personer med funktionsvarianter, eller har själv ett funktionshinder som hindrar dig från att vara aktiv i vardagen. Motion och fysisk aktivitet ska vara en möjlighet för alla – därför har vi gett tips på träningsformer och tillhörande träningsredskap som passar olika funktionsnedsättningar.

5 tips på träning för funktionshindrade

Träning för funktionshindrade ska vara roligt och inspirerande – och bjuda in till fysisk aktivitet oavsett förmåga. Nedan har vi gett fem tips på fysiska aktiviteter och träningsutrustning som passar för alla.

Health and recreation room

 Träna på utegym

Att träna på utegym är inget hinder för personer med en funktionsvariation. Det finns många utegym som har redskap som enkelt går att anpassa efter olika typer av behov. Utegym är dessutom helt gratis att nyttja, och har öppet dygnet runt.

Bygga eget utegym

Driver du ett gym eller arbetar som träningsinstruktör för personer med funktionshinder kanske du funderar på att att bygga ett eget utegym. Då rekommenderar vi dig att läsa om utomhusgym hos Unisport.com. Som ett av Nordens ledande företag inom idrotts- och motionanläggningar, vill de göra träning och hälsa möjligt för alla. De erbjuder ett stort utbud av redskap och utrustning för att bygga kompletta utegym, som är lämpar sig för olika nivåer av träning. Att skapa ett eget utegym öppnar upp möjligheten för att alla ska kunna träna, oavsett funktionsvariant – och att dessutom ha roligt tillsammans.

Exercise equipment on the floor at home

Hemmaträning

Hemmaträning går att utföras på en mängd olika sätt och är en träningsform som passar alla – även dig med ett funktionshinder. Oavsett fysisk förmåga, kan du helt och hållet anpassa träningen utifrån dina behov. På nätet finns mängder av tips på träningspass eller övningar. Hos Mabra.com kan du ta del av ett komplett träningsprogram.

Hitta träningsredskap online

Hemmaträning kräver inte särskilt mycket utrustning, men om du vill avancera din träning finns det många redskap att använda som hjälp. Det finns flera företag som erbjuder träningsredskap för alla former av hemmaträning. Välj mellan ett brett utbud av hantlar, träningscyklar, gymgolv och mycket mer.

Young disabled sportsman with an artificial leg doing stretching exercises in a public park.

Paragymnastik

Som funktionshindrad, finns det möjlighet att utöva paragymnastik som drivs av gymnastikförbundet Svensk Gymnastik. Paragymnastik är en allsidig träningsform som tränar smidighet, balans och styrka. Fördelen med denna träningsform är att alla har möjlighet att delta utifrån sin egen förmåga. Det finns heller inga regler eller förmågor som begränsar hur du kan utföra denna idrottsform. Paragymnastik går att införa i de flesta typer av tränings- eller sportverksamheter, och är ett tips till dig som arbetar inom gymnastik.

Köp praktiskt sportgolv

Vill du införa paragymnastik i din träningsverksamhet? Då bör du införskaffa ett riktigt bra golv till er idrottshall. Unisport.com säljer sportgolv för alla typer av idrottsformer. De erbjuder sportgolvssystem, men även renovering av befintliga idrottsgolv. Sportgolven är av hög kvalitet och har både bra komfort och lång livslängd. Det finns tre olika golvtyper att välja mellan; punktelastiska sportgolv, ytelastiska sportgolv samt kombinationselastiska sportgolv. Behöver du expertrådgivning hjälper Unisport dig att hitta rätt golv för er idrottshall.

Large group of exercise machines in an empty gym.

Gym för funktionshindrade

Friskisochsvettis.se är en förening som erbjuder gym och gruppträning för funktionshindrade. Deras grundidé är att träning ska vara möjligt för alla – oavsett funktionsvariation. Här kan du utföra aktiviteter som gympa, gymträning, spinning eller olika former av gruppträning. Friskis & Svettis lokaler finns tillgängliga runt om i hela Sverige och du blir enkelt medlem via deras hemsida.

Close-up of father playing football with son. Man with mechanical leg in shorts and little boy in park. Disability, family, love concept

Handikappidrott

Är du intresserad av att utöva parasport inom handikappidrott, finns det flera olika grenar att välja mellan, så som fotboll, judo eller simning. Att delta i en parasport är inte bara kul – här har du möjlighet att träffa nya vänner med gemensamma intressen. Läs mer om parasportgrenar i Sverige.

Fysisk aktivitet för funktionshindrade – 6 fördelar

All form av fysisk aktivitet och motion är viktigt för att må bra och hjälper kroppen att hålla igång. Nedan kan du läsa om sex fördelar med fysisk aktivitet för funktionshindrade.

  • Leder till minskad stress och depression
  • Bättre sömnkvalitet
  • Minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar
  • Du blir piggare
  • Ökad förmåga att hantera dagliga rutiner
  • Mer energi till att umgås med vänner och familj